Vücut yaşınızı hesaplayarak gerçek yaşınızı öğrenebiliyorsunuz!

Vücut yaşını tespit etmek için bilim çevrelerinin bazı önerileri vardır. Kronolojik yaş ile biyolojik vücut yaşları birbirinden farklılaşabilir. Bu farklılaşmada en önemli faktörler;

  • Ekonomik yaşam
  • Coğrafi yaşam alanı
  • Sosyal ilişkileri
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Kötü alışkanlıklar
  • Stres
  • Gen faktörü

Gerçekte Kaç Yaşındasınız?

Bir insanın kronolojik yaşı 40 iken 30 yaşındaymış gibi genç ve diri görünebilir. Damar yaşı dediğimiz faktör de aynı 30 yaşı gösterebilir. Bu kişi kendine iyi bakmıştır, çevresi iyidir iyi beslenmektedir, kötü alışkanlıkları ( içki-sigara-uyuşturucu vs) yoktur. Sağlıklı beslenmektedir ve stresle başa çıkacak bazı yöntemleri vardır. Rutin sağlık kontrollerini yaptırmaktadır. Bir başka açıdan bakalım, kişinin kronolojik yaşı 40 olmasına karşın kişi 50 yaşında gibi görünmektedir. Damar yıpranması da 50 yaşa denk gelmektedir. Kişi kendine bakmamıştır, vücudunu hor kullanmıştır sağlıklı beslenmemiş ve stresli bir yaşam sürmüştür. Pekiyi ya sizin vücut yaşınız gerçekte kaç? Gelin beraberce vücut yaşınızı ortaya çıkaralım:

Nabzınızı tutun: Bir kimse bileklerine 15 saniye odaklanıp kalbin bu sürede kaç kez attığını sayabilir ve dakikada 4 adet 15 saniye olduğu için bu değeri 4 ile çarparak, dakika başına nabzını tutabilir. Bu değer 100 ise, kimlik yaşınıza 1 ekleyebilirsiniz, daha az ise 1 çıkarabilirsiniz.

Esneklik Testi: Vücudunuzun esneklik testini kendiniz yapın. Yere oturun ve iki ayağınızı uzatın. Ayak başparmaklarınıza dokunmaya çalışın. Dokunamıyorsanız yaşınıza +1 daha ekleyin.

Şınav Çekmek: Her yaşta şınav çekilebilir. Bedensel sakatlık yoksa yüz üstü uzanıp kollarınızı yere dik tutun. Ellerinizle zemini iyice kavrayın. Şimdi tüm yük kollarınızda ve aşağı yukarı çıkmaya başlayın. Eğer çektiğiniz şınav sayısı 10 ve üzeri ise fiziksel kas yapınız ve vücut sağlam demektir, kimlik yaşınızdan 1 çıkarın. 1 yıl daha gençsiniz. Ama 10 şınavdan sonra kesiliyorsanız kimlik yaşınıza +1 ekleyin.

Bel Simidiniz Var mı?

Belinizi bir mezro ile ölçün. Hani şu terzilerin kullandığı esnek metre… Bel çevreniz erkekler için 100 cm olması kadınlar için 85 cm olmalıdır. Bu değer ideal değerdir. Bu değerin üstü için kimlik yaşınıza +1 yıl ekleyin. Erken yaşlandınız demektir. Eğer daha düşük ölçüler varsa 1 yıl çıkarın. Daha gençsiniz demektir. Bel yağları sizi şeker tansiyon gibi amansız ve sinsi hastalıklara iter. Karaciğerinizi yağlamaya zorlar. Karaciğeriniz gerekli fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Tüm dengeler alt üst olur.

Elektronik Yağ Analizi Yaptırın

Vücudunuzda yağ oranını ölçtürmek için cihazlar var. Bir diyetisyene giderek, vücut yağ oranınızı ölçtürün. Tüm vücut ağırlığının yüzde 15i ise iyisiniz demektir. Yüzde 25 değerinden fazla çıkarsa kimlik yaşınıza +1 yıl ekleyin. Hızlı yaşlanıyorsunuz.

Uyku Düzeniniz Nasıl?

Eğer günde 8 saat deliksiz uyku uyuyabiliyorsanız kimlik yaşınızdan 1 yıl çıkarın. Eğer çeşitli nedenlerle uyku problemleriniz varsa vücut kendini onarmak için zaman bulamıyor demektir, kimlik yaşınıza 2 yıl ekleyin.

Comments (0)
Add Comment