Kötü yağları eritmek için en iyi diyet programı Akdeniz diyeti!

Araştırmacılar, çalışmaları için, 278 obez katılımcının tam vücut MRG taramasının sonuçlarını kullandılar. Bu bağlamda, 2 spesifik diyetin vücut yağ dağılımı üzerindeki etkilerini analiz etmek için 18 aylık deneme periyodu sırasında ve sonrasında yağ dağılımlarını detaylandırarak incelediler.

Akdeniz Diyeti

Çalışma, düşük karbonhidratlı bir Akdeniz diyetinin, benzer kalorili sayıları olan düşük yağlı diyetlere kıyasla, karaciğer (karaciğer yağları), kalp ve pankreas çevresindeki yağları azaltmada daha önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Diyetler arasında genel kilo kaybının olmadığı da dikkatleri çekti.

Ekip ayrıca, orta dereceli fiziksel egzersizin, merkezi abdominal obezitenin derecesini azalttığını, metabolik sendromun (yüksek kan basıncı ve kolesterol ile ilişkili) bilinen bir risk faktörü olduğunu ve kalp krizi, felç ve periferik arter hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Obezite ve Karaciğer Yağlanması

Araştırmacılara göre karaciğer yağının yüzde 10 oranında azaltılması, orta derecede kilo kaybı ile birlikte, obezite ile ilişkili sağlık risklerinin uzun vadeli bir perspektiften azaltılmasının önemli bir yönü var. Karaciğer yağının yüksek içeriği metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve koroner arter hastalığı ile ilişkilidir. Orta derecede kilo kaybıyla birlikte, kalp etrafındaki yağ yüzde 11 ve visseral yağ yüzde 25 oranında azalmıştır. Bu arada, pankreas ve kas içindeki ve kasındaki yağ sadece yüzde 1 ila 2 oranında azalmıştır.

BGU’nun S. Daniel Abraham Uluslararası Sağlık ve Beslenme Merkezi üyesi Prof. Shai, “Karaciğer yağındaki azalma, daha önce ana belirleyici olduğuna inanılan visseral yağın azaltılmasından daha uzun vadeli sağlığın göstergesidir” diye açıkladı. “Bulgular, birçok obez birey için aşırı karaciğer yağının, sadece kalp ve damar hastalıkları ve diyabet de dahil olmak üzere obezite ile ilişkili sağlık risklerinin bir işareti olmadığı, aynı zamanda bir neden olduğunu ortaya çıkarıyor.”

Akdeniz Diyetinin Özellikleri Nelerdir?

Akdeniz diyeti, öncelikle bitkisel temelli bir yeme alışkanlığıdır. İşlenmiş gıda ve ürünlerden uzak durulan diyet programı, temelde bir yaşam biçimidir. İçeriğinde daha çok meyve ve sebzelerin bulunduğu diyet programında et ve balık ürünlerine de oldukça yer verilmektedir.

Akdeniz diyetinde tavuk ya da kırmızı et yerine balık eti tüketimine yönlendirme mevcuttur. Tavuk ve kırmızı et tüketimi ise tamamen kaldırılmamıştır.

Akdeniz diyeti, tahıllı ürünler tüketimini önermektedir. Tam tahıllı buğday ekmeği, tahıl çorbaları ve tahıllı pilavlar bu yeme alışkanlığının sonuçlarıdır.

Akdeniz diyeti, taze meyve ve sebze tüketimini desteklemektedir. Ayrıca süt ve süt ürünlerine oldukça önem verilmektedir. Peynir, kefir ve yoğurt tüketimi oldukça sık uygulanmalıdır.

Doymuş yağlar yerine, doymamış yağların tercih edildiği Akdeniz mutfağında zeytin yağı ve fındık yağı en sık tercih edilenler arasındadır.

Akdeniz diyetlerinin vazgeçilmez besinleri ise bol yeşillikli mevsim salatalarıdır. Mevsimine uygun hazırlanmış salatalar ile sağlıklı bir yaşam sürmek oldukça kolay olacaktır.

Comments (0)
Add Comment