Bazı diyet programları erkeklerde sperme zarar verebiliyor!

Pizza, cips ve hamburger yemekten hoşlanan erkekler için kötü haber; yediğiniz yiyecekler sahip olduğunuz meniyi de etkiliyor olabilir. Diyet tercihlerinizde sizi suçlayamasak da (sadece bir insansınız), bilim tipik bir batı diyetinin kaç tane uygun sperminiz olduğunu şiddetle azaltabileceğini söylüyor. Bilim adamlarına göre semen kalitesi, işlenmiş etin ‘batı diyetinde’, şekerli içeceklerde ve atıştırmalıklarda kötüleştiğini söylüyor. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar, vejeteryanlara karşı bu tür diyetlere sahip erkekler ile protein ve süt bakımından zengin olan “ihtiyatlı” diyetler arasındaki sonuçları karşılaştırdı. Buna karşılık, vegan erkeklerin sperm sayısının daha yüksek olduğu bulundu.

Karışık diyet programları olan erkeklerin 42 milyondan fazla spermi var.

‘25.6 Milyon Daha Az Sperm’

18-20 yaşları arasındaki 3.000 erkekten oluşan bir çalışma, sağlıksız yiyen erkeklerin emsallerinden 25.6 milyon daha az sperm geçirdiğini buldu. Olaya bu bakımdan bakıldığında, Dünya Sağlık Örgütü 39 milyon ya da daha fazlasının normal bir miktar olduğunu söylüyor.

‘Bebek Sahibi Olmak İçin Sağlıklı Beslenmek Gereklidir’

Çiftler doğurganlıkla mücadele ederken, potansiyel babaların genellikle daha iyi bir yaşam tarzı sürdürmeleri ve hamilelik şanslarını artırmak için daha sağlıklı beslenmeleri teşvik edilir.

Viyana’daki Avrupa İnsan Üretimi ve Embriyoloji Derneği’nde sunulan bulgular üzerine yorum yapan Sheffield Üniversitesi’nden bir profesör olan Allan Pacey; ‘Yaşam tarzı açıkça meni kalitesini etkiliyor’ diyor.

‘Stres, Sperm Sayısını Olumsuz Etkiliyor.’

Uzmanlar, düşük sayıların abur cuburda bulunan antioksidanların eksikliğinden kaynaklanabileceğini söyledi. Bu maddeler genellikle fındıkta, tohumlarda, baklagillerde, meyvelerde ve sebzelerde bulunur. “Bunun daha iyi diyetlere sahip olanların daha fazla antioksidan aldıkları etkisine bağlı olduğu neredeyse kesin” dedi. ‘Pizza, cips ve kırmızı et ile antioksidan stresin arttığını ve bunun sperm için kötü olduğunu biliyoruz.’

Bu Besinler Sperm Sayısını Arttırıyor

Sperm sayısını olumsuz yönden etkileyen gıdalar olduğu gibi, olumlu yönde etkileyen ve sperm sayısını arttıran besin grupları da bulunmaktadır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, sperm sayısının doğru seviyede olup olmadığını kontrol ettirmelidirler. Sperm sayısını arttırmak için ise antioksidan yapıdaki meyve, sebze ve yemişlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu, erkekten kaynaklı kısırlık bulgularında kullanılan en önemli bitkisel çözümlerin başında gelmektedir. İçerisindeki çinko ve antioksidan maddeleri, keçiboynuzunun sperm arttırıcı özellik göstermesini sağlar.

Avokado

Avokado, enerji verici özelliği ile dikkat çeken bir meyvedir. İçerisindeki L’karnitin maddesi sayesinde hem enerji hem de üretim sperm hızı sağlar. L’karnitin aynı zamanda buğday, yulaf, badem, soya fasülyesi, kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

Kabak – Ay Çekirdeği

Kabak çekirdeği ve ay çekirdeği, içerisinde bulundurduğu çinko ve selenyum sayesinde sperm sayısında ve hızında artış görülür. Aynı maddeler süt ve badem içerisinde de bol miktarda vardır.

Turunçgiller

Turunçgiller içerisinde yer alan C vitamini stres azaltıcı özellik taşıması nedeniyle sperm sayısının artmasını sağlar.

Fındık – Fıstık

Sperm oluşmasında etkili olan folik asit, fındık ve fıstık içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle fındık fıstık hem üretimde hem de kalitede önemli etkiye sahiptir.

Domates – Patates

Domates ve patates içerisinde bulunan E vitamini, sperm hızını olumlu yönde etkileyerek enerji verici özellik taşımaktadır. E vitamini aynı zamanda balık yağı ve patateste bulunmaktadır.

Et Ürünleri – Sakatat

B12 vitamini DNA sentezi başta olmak üzere bütün üretim faaliyetlerinde etkili bir yapıya sahiptir. B12 vitamini ise kırmızı et, balık ve sakatatlar içerisinde bulunmaktadır.

Comments (0)
Add Comment