Diyet değişikliği yaşlanmanın zararlı etkilerini önleyebilir!

Bitki bazlı protein kaynakları, sağlığınıza yardımcı olabilecek, lif ve antioksidanlar gibi protein dışında başka besin maddeleri de içerir.

Yaşlandıkça, kronik, düşük dereceli inflamasyon riski daha fazla ürer.Bu durum bir tür sapmadan ziyade yaşlanma özelliği olarak görülen çok yaygın bir durumdur ve hatta akılda kalıcı bir isimle adlandırılır: Enflamasyon.

Bu enflamasyon; yüksek kalp hastalığı riski, bazı kanserler, diyabet ve yüksek tansiyon ile ilişkilidir. Ancak Tufts Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, iltihaplanma işleminin yeterli proteinle ve özellikle bitkilerden elde edilen doğal proteinle bir dereceye kadar kontrol edilebileceğini veya hatta önlenebileceğini öne sürüyorlar.

‘2000’den Fazla Katılımcı İncelendi’

Beslenme’deki Güncel Gelişmeler’de yayınlanan kardiyovasküler hastalığa odaklanan uzun süreli bir araştırmada, araştırmacılar Framingham Kalp Çalışması’nda 2.000’den fazla katılımcıyı incelediler ve protein türleri ve miktarları dahil olmak üzere iltihap skorları ile protein tüketimini karşılaştırdılar. Çalışmanın başlangıcındaki ortalama yaş 60 idi ve araştırma kapsamındaki veriler yedi yılda toplandı.

‘Yüksek Protein Enflamasyonu Önlüyor.’

Genel olarak daha yüksek protein alımına bakıldığında, günde ortalama 95 gram olan en fazla protein alanın, düşük miktarlarda veya günde yaklaşık 67 gram olanlara göre daha olumlu enflamasyon belirteçlerine sahip olma eğiliminde olduklarını keşfetmişlerdir. Daha yüksek protein, karbonhidrat mı yoksa yağ mı değiştirdiği konusunda faydalı görünüyordu.

‘Bitkisel Proteinler Daha Faydalı’

Ancak bulunan veriyi biraz daha ortaya koyarken, proteinin de nereden geldiğini keşfettiler – ve bitki kaynaklarından gelen protein de en çok yardımcı olan tür gibi görünüyordu.

Araştırmacılar, yüksek ve düşük gruplar arasında bitki proteini alımında günde yaklaşık 10 gramlık bir farkın, insanların hayvan proteinlerini bitki proteini ile değiştirdikleri zamanlar da dahil olmak üzere iltihaplanma ile yararlı bir ilişki sergilemek için yeterli olduğunu bulmuşlardır. Ancak vücutta oluşan iltihap ile hayvansal kaynaklardan protein arasında bir bağlantı yoktu.

Peki, Bunun Nedeni Nedir?

Bitkisel ürünlerde protein dışında diğer bileşenlerden bazıları ortaya çıkabilir. Fasulye, fındık ve kinoa gibi kaynaklarda bulunan proteine ​​ek olarak, bitkiler, diğer birçok anti-enflamatuar bileşenlere, özellikle de antioksidanlar ve lifi içerir.

‘Bitkisel Protein Hastalıkları İyi Ediyor’

Yaşlanma Araştırma Merkezi’nde yardımcı yazar olan Adela Hruby Tufts; “Araştırmamız, yaşlı yetişkinlerin diyetlerine, özellikle bitki kaynaklarından yeterli miktarda protein eklenmesinin, yaşlanmanın kronik iltihaplanmasına bağlı kırılganlık, hastalık ve hastalık yükünü azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor” dedi.

Önemli bir not, katılımcıların hem hayvansal hem de bitkisel protein yemeye meyilli oldukları ve çalışma 1998’de başlatıldığından bu yana, Hruby’ye göre, çok fazla yaşlı insanın bitki temelli beslenmediği bir dönemdi.

“Amerikan gıda peyzajı ve protein takviyesi kullanım kalıpları, bu çalışma için veri toplama zamanından bu yana oldukça değişti” dedi. “Ayrıca, çalışmamız, proteinin yaşa bağlı iltihaplanmadaki rolü hakkındaki kesin sonuçlara ulaşamamış olan geniş bir araştırma grubuna yapılan bir katkıdır.”

Adela Hruby Tufts, “Bu, sadece bitki-protein diyetiyle iltihaplanma seviyelerinde ne olacağını araştırmak için daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği anlamına gelir. Ancak bu arada, tabağınızı daha fazla iltihapla savaşan bitkilerle doldurmak kesinlikle zarar veremez, diye ekledi.

Sonuç olarak; uygulanan bitkisel temelli protein diyetleri, kişilerin yaşlanma kaynaklı hastalıklardan korunmalarına olumlu yönde etki etmektedir.

Comments (0)
Add Comment