Kilo vermek için 8 sağlıklı alışkanlık

Kilo vermek sadece diyet ile ilgili değildir. Daha önemlisi kilo vermeye yardımcı olacak ve verilen kiloyu korumayı kolaylaştıracak yaşam tarzı değişiklikleri yapabilmektir.

Zayıflamak ve verilen kiloyu korumak yenilen yemeği azaltmak ve yapılan egzersiz miktarını arttırmakla ilgilidir. Amerikan Diyet Federasyonu konuşmacısı Christine Gerbstadt şöyle der: “Bu dünyadaki en basit denklemdir: alınan kaloriler eksi yakılan kaloriler eşittir kilo kaybın”.

Fakat yaptığın sadece kiloyu vermekse, büyük zorluklarla verdiğin kiloyu geri alma ihtimalin çok yüksek. Bunu asıl nedeni, kilo vermenin bir yaşam tarzı olmasıdır ve eğer kilonu korumak için gerekli sağlıklı alışkanlıkları edinmezsen tekrar kilo almaya başlayabilir ve obezite problemiyle karşı karşıya kalabilirsin.

Aşağıda yaşam tarzını sağlıklı yönde geliştirmeni sağlayacak ve başarılı şekilde kilo vermeni sağlayacak bazı önerileri bulabilirsin. Bu tavsiyeler çok genel görünebilir ancak kilo vermeye çalışan çoğu kişi bu durumların farkında olmadığından veya görmezden geldiğinden kilo verme konusunda zorluk çekmektedir.

Porsiyonlarını İzle

Porsiyon kontrolü kilo vermek isteyenler için en önemli parametrelerden biridir. “Kaloriyi kontrol etmenin en iyi yolu yemeklerde porsiyon kontrolünü sağlamaktır” der Dr. Gerbstadt. Tabağına pek çok yemeği yığmak tüm hepsini bitirmen gerektiği hissini yaratabilir. Bunu yerine, küçük porsiyonlarla başla ve eğer hala aç hissediyorsan tabağına biraz daha yemek ekleme yöntemiyle yemeğini tamamla. Küçük porsiyonlar yemenin mideni bir süre guruldatabilir ancak alışana kadar bunun seni yıldırmasına izin verme ve pes etme.

Yemeğini Yavaş Ye

Vücudunun yemek yediğini anlaması ve açlıkla ilgili sinyal göndermeyi kesmesi bir süre alır. Eğer yemeğini yavaş yersen, vücudun doygunluk sinyalini verene dek daha az yemiş olacaksın.

Önce Sebzeleri Ye

Sebzeler çok fazla lif içerirler ve hacimli olduklarından midemizi kaplarlar ve en önemlisi az kalori içerirler. Sebzeler önce tüketerek akabinde gelecek yağlı ve yüksek kalorili yemekleri daha az yiyebilirsin.

Öğünleri Atlama

Öğün atlamak iyi bir fikir gibi görünse de bu durum kilo verme planını sekteye uğratır. Bu durumda vücut yokluk çektiğini düşünür ve daha sonrası için enerji kaynağı sağlamak için vücut yağı tutmaya başlar. Ayrıca, bir sonraki öğünde muhtemelen çok daha aç olacaksın ve normal yiyeceğinden çok daha fazla yemek tüketeceksin. En iyisi, üç küçük ana öğün yemek yemek ve iki veya üç daha küçük atıştırma diyebileceğimiz ara öğün yemektir.

Çok Fazla Su İç

Su içmek gün boyunca tok hissetmeni sağlar ve kilo verme çabalarına yardımcı olur. Bununla birlikte su içmek deri sağlığı, sindirim sistemi ve dolaşım sistemi gibi beden sağlığınla ilgili pek çok konuda faydalı olur, hastalık risklerini azaltır.

Sağlıklı Atıştırmalara Başla

Diyetin için yüksek kalorili ve yüksek yağlı atıştırmalıklardan vazgeç ve sağlıklı atıştırmalık alternatiflerini kullan. Meyveler, düşük yağlı peynirler, fıstık ezmesi ve tam tahıllı krakerler bazı atıştırmalık alternatifleri.  Elma ve fıstık ezmesi gibi karbonhidrat ve protein içeren atıştırmalıkları bir arada tüketmek daha uzun süre tok hissetmeni sağlayacaktır.

Sık Sık Egzersiz Yap

Fiziksel aktivite yoluyla kalori yakmak kilo vermek için gerekliliktir. Eğer aldığından daha fazla kaloriyi yakmıyorsan, kilo veremeyeceksin demektir. “İnsanlar günde 20 dakika yürüyüş veya bisiklet sürüşü için vakit bulamayacaklarını düşünürler ve sonra neden kilo veremiyorum diye yakınırlar” der Dr. Gerbstadt. Eğer egzersiz yapmadığın bir diyet programı uyguluyorsan, sonuç alman çok daha fazla çaba gerektirecektir. Her türlü fiziksel aktivite ve yürüyüş oldukça faydalı olacak ve kilo vermeni kolaylaştıracaktır.

Kayıt Tut

Yemek günlükleri kilo vermeye yardım konusunda kanıtlanmış bir araçtır. Ne yediğinin ve yediklerini ne kadar kalori ettiğinin kayıtlarını bir defterde veya cep telefonunda tut. Eğer egzersizlerinin de kaydını tutabilirsen aldığın ve verdiğin kalorileri kolaylıkla karşılaştırabilirsin.

Sağlıklı ve sürdürülebilir zayıflama bir gecede olacak bir durum değildir. Haftada bir veya iki kilo kaybetmek normaldir ve bu durum sağlıklı kilo verme alışkanlıklarını yaşam tarzının bir parçası haline getirdiğini gösterir.

Comments (0)
Add Comment