Sigarayı bırakanlara zayıflama ve diyet önerileri!

Hepinizin bildiği gibi, sigara içmek yaşamı tehlikeye atan kötü bir alışkanlıktır. Sigaranın sağlığımıza yüklediği sayısız riskler (kalp hastalıkları, kanser, akciğer hastalıkları vb) bizleri aslında kaçınılmaz sona götüren adımlardan başkası değildir. Sigara içmenin değişik yaptırımlara uğratılarak sigarayla yaşamın gittikçe zorlaştığı günümüzde birçok sigara tiryakisi aklının bir kenarından sigarayı bırakmayı düşünüp tasarlıyor. Tabi sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin önemli bir kısmı ise kilo alma ve şişmanlama endişesi taşıyarak sigarayı bırakmayı reddediyor. Aslında sigarayı bırakarak zayıflamayı başarabilmek, size dezavantajlı gibi görünen bir durumu lehinize çevirmekten başkası değildir. Tabi bunu nasıl başaracağımız ise sorulması gereken en önemli sorundur.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Alımı

Gerek psikolojik gerekse medikal destekle veya kendi irademizle sigarayı bırakma sürecine girdiysek, artık asla geçici olarak alacağımız 3 veya 5 kilonun hesabını yapmamalıyız.

Bir kişinin alacağı fazladan 20 kilo bile, sigaranın sağlığımıza yüklediği riskler akla getirildiğinde önemsiz bir ayrıntıdan başkası değildir. Bir kısmımız daha önceki sigarayı bırakma teşebbüslerini orta vadede bırakırlar. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise sigarayı bırakma evresinde yaşadığımız yoksunluk sendromu neticesinde ağzımıza gayri ihtiyari olarak abur cubur götürmemizden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle zayıflamak için, nikotin alışkanlığını yenme sürecinde abur cubur alışkanlığını sürdürmemeye özen göstermeliyiz.

Özellikle şekerleme çay çikolata besinleri tükettiğimizde, gibi bizleri mutlu eden ve nikotinin etkisini bir nebze de azaltan enzimler salgılanmakta ve bu nedenle de sigaranın yarattığı can sıkıntısını ve yoksunluk sendromunu bu tür şeylerle aşmaya çalışırız. İlk zamanlar oldukça faydalı bir şeymiş gibi görünen bu abur cubur tüketimi, ileriki dönem boyunca devam ettiğinde bu sefer de obezite sorunlarına kadar uzanan bir dizi sorunla karşılaşmış oluruz.

Sigarayı bırakan kişilerde neden şişmanlama ve kilo alma olayları görülür?

Sigarayı bırakan kişilerin kilo almasında iki ana önemli etken bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sigarayı bırakan kişilerin kendilerini yeme içmeye vermesi diğeri ise nikotin maddesinin metabolizma artırıcı etkisinin sona ermesi neticesinde kalori harcama miktarımızın azalmasıdır.

Nikotin ve Metabolizma

Nikotin maddesinde vücudun metabolizma hızını artırıcı bir takım kimyasal maddeler bulunmaktadır. Nikotinin içerisindeki enzimler hem yatıştırıcı teskin edici ve uyuşturucu özellikler arz ederken, diğer yandan da vücudu harekete geçirici özellikler içerirler.

Özellikle vücudun glikojen şeker metabolizmasını hızlandırıcı ve kandaki şeker düzeyini artırıcı bir niteliği olan nikotin maddesi vücuttan kesildiğinde vücut metabolizmamızın % 2-3 oranında bir yavaşlamaya şahit olduğunu görürüz. Bu nedenle sigarayı bırakan kişilerde aynı yeme içme alışkanlığı devam etse bile geçici bir süreyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve vücut şişmanlama ve yağ biriktirme süreci yaşamaktadır. Sigarayı bırakmamanız neticesinde vücutta dopamin ve serotonin seviyelerinde değişimler meydana gelmekte ve bu da iştah açıcı bir görüntü ortaya çıkmaktadır.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Hızlı Zayıflamak İçin Neler Yapılmalı?

Sigarayı bıraktıktan sonra hızlı zayıflamak için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almanız sizin için zayıflama çaresi olacaktır.

  • Sigarayı bırakırken yoksunluk sendromuyla başa çıkabilmek için şekersiz sakızı yanınızdan eksik etmeyin.
  • Bol su için
  • Karpuz gibi kalorisi düşük tatlı meyveleri yiyiniz ki kan şekeriniz seviyesi yükselsin.
  • Sigara aklınıza geldiğinde çay içiniz.
  • Spor ve egzersiz hareketlerine özen gösteriniz.
  • Öğünlerinizi atlamadan ve sebze ağırlıklı beslenmeye gayret ediniz.
  • Sigaraya harcadığınız parayı bir kenara koyarak bir egzersiz ve spor merkezine üye olunuz.

 

Comments (0)
Add Comment