Duygusal yemek yeme obeziteye neden oluyor!

Yemek yemenin hayatımızdaki önemi ve yeri doğumumuzdan itibaren başlarken ister istemez duygusal bir bağ oluşmasına neden olabilen bir durumdur. Zaman zaman hepimiz yemeğin dozunu istemeden de olsa kaçırabiliriz ve sevdiğimiz yemeklere karşı bir zaafımız da oluşabilir. Ancak stresli veya zor bir günün ardından eve geldiğinizde evde ne varsa yeme isteğine karşı koyamadığınız oluyorsa veya arkadaşlarınızla yaşadığınız bir tartışmadan sonra karnınız ağrıyacak kadar fazla şekilde yemek yediğiniz için daha sonra suçluluk duyuyorsanız duygusal yemek yeme probleminiz var demektir.

Dürtüsel anlamda aşırı yeme bozukluğu yaşayan bu tür kişiler negatif duygularla başa çıkabilmenin tek yolunun yemek yemekten geçtiğini düşünürler. Duygusal yemek yeme sorunu yaşayanlar sürekli yemek yemek isteğini akıllarından geçirirler ve her aşırı yeme atağından sonra kendilerini suçlarlar. Bu döngünün bu şekilde devam etmesine ek olarak bu yemek yeme krizlerinin sonucunda aşırı şekilde yemek yeme sorunu da ortaya çıkabilmektedir.

Aşırı üzgün, stresli, kızgın veya düşünceli oldukları durumlarda yemek yiyerek kendini mutlu hissettiğini düşünen ve yemekten haz alan duygusal yeme yeme sorunu nedeniyle obezite ile mücadele eden pek çok vaka söz konusudur. Zamanla bu duruma bağımlı hale gelen vakalar olmakla birlikte obezite sorunu yaşayarak adeta yatağa mahkum hale gelen bireylerde maalesef görülmektedir. Duygusal yemek yeme alışkanlığının hem vücuda hem de ruha çok ciddi zararlar verdiği asla unutulmamalıdır ve bu alışkanlığın bağımlılığa dönüşen yanının da kırılgan bir etki de olduğu bilinen bir gerçektir.

Duygusal Yemek Yemeden Kurtulmak İçin Bunlara Dikkat!

Aşırı yemek yenilen durumlarda öncelikle asla bu durumdan kendini suçlamak veya pişmanlık duyarak kurtulmak mümkün değildir. Duygusal yemek yeme alışkanlığının bir diğer yönü de örneğin kötü ya da zararlı olarak bildiğiniz bir gıdanın bu tür anlarda en çok tükettiğiniz ürün olması da en önemli belirtidir ve bundan vazgeçilmelidir. Yemek yeme isteğinde gerçekten aç olup olmadığının anlaşılmasına zaman tanımak çok önemlidir. Yemek yeme isteğinin ilk fark edildiği anda mutlaka bir iki dakikalık duraklamanın olması ve gerçekten aç olup olmadığınızı düşünmek gerçekten önemlidir.

Psikolojik olarak altta yatan sebeplerin neden olduğu duygusal yemek yeme probleminin detaylı şekilde incelenebilmesi ve destek alınarak çözüme ulaşılabilmesi için de bir psikologtan destek almak çok faydalıdır. Terapi ve diğer çözüm yolları ile bu sorundan erken evrede kurtularak obezite ve diğer sağlık sorunlarını engellemek mümkündür. Ayrıca bazı besinleri kendinize yasaklamanız daha sonra daha çok tüketmenize neden olabilen bir durumdur. Eğer aç olmasanız dahi canınız bir şeyi gerçekten çok fazla istiyorsa küçük bir parça da olsa çok aşırıya kaçmadan yiyerek o an ki isteğinizi giderebilirsiniz.

Duygusal yemek yeme sorunundan bazı besinlerden tamamen uzak durmanızı söyleyen kısıtlayıcı diyetler ile asla kurtulamazsınız aksine bu sorunu tetikleyebilmektedir. Çünkü genelde başarısızlıkla sonuçlanan ve sonrasında aşırı yemeyle devam eden bu tarz programların yanı sıra yoksunluk halinin de yemek yeme krizlerine etkisi oldukça fazladır.

 

 

 

 

 

 

Comments (0)
Add Comment