Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

Soğuk duş ile kilo vermeyi denediniz mi?

Soğuk duş yaparak kilo verme işlemi Türkiye’de çok fazla bilinen bir yöntem değildir. Ülkemizde soğuk duş yapma alışkanlığı olmadığından soğuk duş yaparak yağ yakma hakkında fazla bilginin olmaması da normaldir.

Soğuk duş yapmak, kilo vermenin dışında insan vücudu için de oldukça faydalıdır. Hatta İskandinav ülkelerinde soğuk duş yapmak bir gelenektir. Bu sayede vücutlarının daha dinç ve bağışıklık sistemlerinin çok daha güçlü olduğuna inanırlar. Bu ise yanlış bir yaklaşım da değildir.

Soğuk Duş Kilo Verdirir Mi?

Soğuk suyla yıkanmanın çok sayıda faydası vardır. Ancak bu yazıda diğer faydalarından ziyade kilo verme üzerindeki etkilerinden söz edeceğiz.

Soğuk duş almanın kilo verme üzerindeki en önemli etkisi, soğuk suyun insan vücudundaki yağ dokusu üzerindeki etkisidir.

İnsan vücudunda 2 tür yağ vardır: Beyaz yağ ve kahverengi yağ. Beyaz yağ dokusu yavaş yakılırken; kahverengi yağ dokusu çok hızlı yakılır. Soğuk duş yapıldığında insan vücudundaki kahverengi yağ dokusu artmaya başlar ve beyaz yağ dokuları da zamanla kahverengi yağ dokusuna dönüşür. Bu durum ise, daha hızlı yağ yakılmasına ve daha fazla enerjinin ortaya çıkmasına neden olur.

Özellikle bebeklerde çok fazla olan kahverengi yağ dokusu, bebeklerin hızlı zayıflamasının arkasındaki nedenlerden biridir.

Soğuk duşun yağ yakımı üzerindeki etkilerinden bir diğeriyse, soğuk duş almanın adiponektin adlı hormonu arttırıcı etkisidir. Yapılan araştırmalarda obezite hastası insanlarda bu hormonun düşük olduğu tespit edilmiştir. Soğuk duş yapılması durumunda bu hormon seviyesinin yükseldiğini fark eden uzmanlar, soğuk duşun bu yolla kilo vermeye destek olduğunu ifade etmektedirler.

Bunların dışında şunu da eklemek gerekir: Soğuk duş yapıldığında insan vücudu soğur. Vücut, düşen sıcaklığı kendisi otomatik olarak yükseltmeye çalışır. Bunu yaparken de hücreler enerji harcarlar. Bu harcanan enerji de metabolizmanın çalışma hızını arttırarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Yapılan başka bir araştırmada, vücuttaki hücrelerin kendilerine ait antioksidanı olan glutatyon seviyesinin soğuk duş yaparak arttırabildiği de gözlemlenmiştir. Yani, soğuk duş yapmak aynı zamanda vücuttaki hücrelerin daha az toksik madde üretmesine neden olarak, daha sağlıklı yaşamayı desteklemektedir.

Peki, Nasıl Soğuk Duş Almak Gerekir?

Soğuk duş deyince birçok kişinin aklına duş almaya doğrudan soğuk suyla başlamak gelecektir. Ancak doğrudan soğuk suyla duşa başlamak hem vücudu rahatsız edeceği hem de duş süresini kısaltacağı için uzmanlar tarafından önerilmemektedir.

Bu nedenle duşa öncelikle normalde alışılan su sıcaklığıyla başlamak gerekir. Duşun en sonunda ise, soğuk su ayaklardan başlayarak, kasıklar ve koltukaltları hariç, sırayla dökülmeli ve en sonunda kafadan aşağı dökülerek vücut alıştırılmalıdır.

Bu işlemin ise belirli bir süresi yoktur. Kişi dayanabildiği kadar soğuk suyun altında kalmalı ve sınırları zorlamamalıdır. Çünkü soğuk suyun altında çok uzun süre kalınması da hastalanmaya neden olabileceği için duşun süresi fazla abartılmadan soğuk suyla duş alınmalıdır.

 

 

 

yorum Yap