Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

Gece atıştırmasını durdurmak için 5 efsane tavsiye!

Gece atıştırmasını durdurmak, özellikle gece acıkıp kendini buzdolabının önünde bulanlar için gerçekten çok önemli bir konudur. Her ne kadar gece yemek yeme eylemi daha çok uyku düzeni bozuk kişiler tarafından yapılsa da, genellikle herkes bu kötü alışkanlıktan şikâyet eder. Çünkü gece alınan her kalori hızlı bir şekilde vücutta yağa dönüşerek kilo alımına neden olur.

Gece atıştırmasını durdurmak imkânsız değildir. Ancak her alışkanlık gibi bu alışkanlıktan kurtulmak için de biraz çaba gerekir. İşte size gece atıştırmasını durdurmak için 5 efsane tavsiye!

1- Nedenlerinizi Tespit Edin

Bazı insanlar gün içinde aldıklarından daha fazla kaloriyi gece saatlerinde alırlar. Bunun nedeni ise geç saatte yemek yemenin bu kişilerde alışkanlık haline gelmesidir.

Bu hatalı davranışı değiştirmek içinse, öncelikle neden gece yemek yemeye ihtiyaç duyulduğunun anlaşılması gerekir.

Gece yeme alışkanlığının en büyük nedeni olarak, gündüz düzensiz yemek veya yeterince yemek yenilmemesinden kaynakladığı ifade edilmektedir. Ayrıca uyku düzenin bozuk olması, sabaha kadar oturmak ve can sıkıntısı da nedenler arasındadır.

Bunlara ek olarak, gece yemeğinin bazı yeme bozuklukları ya da gece yeme sendromu gibi hastalıklarla da ilgili olabileceği düşünülmektedir.

Her iki durumda da aslında insanlar, aç olmasalar bile, öfke, üzüntü ve hayal kırıklıklarını bastırmak için yemek yemeye yönelirler. Buna engel olmak için bu nedenlerin kesin bir biçimde tespit edilmesi gerekmektedir.

2- Rutini Kullanın

Gün içindeki beslenme yetersizliğinden dolayı gece aşırı yemek yeniyorsa kendinizi bir rutine sokmak size yardımcı olabilir.

Yani, biraz iradeyle, yemek düzeninizi yeniden yapılandırıp ve uykunuzu düzenli hale getirmek geceleri acıkmanızı ciddi oranda azaltacaktır.

Yemek düzeninizi düzenleyemiyorsanız bile uykunuzu düzene sokmanız çok önemlidir. Çünkü kilo vermede uykunun alınması ve düzeni hayati öneme sahiptir. Uykunuzun uzun ve kesintisiz olması gerekir. Uykuyu alamamak ve kısa süreli uyku, gün içinde yüksek kalori alımına ve zayıf beslenmeye neden olur.

Bu nedenle uyku ve yemek düzeninizi yapılandırarak bir rutin haline getirmeniz çok önemlidir.

3- Öğünlerinizi Planlayın

Rutininizin bir parçası olduğunu düşünürsek öğünlerinizi planlamak çok faydalı olabilir. Çünkü öğünleri planlamak ve gün içinde sağlıklı atıştırmalıklar yemek, abur cubur yemek için oluşan dürtünüzü azaltmak anlamına gelir.

Ayrıca bir yemek planı, gün içinde ne kadar yemek yediğinize yönelik oluşan endişelerinizin de azalmasına katkı sağlar.

4- Duygusal Destek Arayın

Eğer gece yeme sendromu veya yeme bozukluğu olduğunuzu düşünüyorsanız, bu noktada profesyonel bir yardım almanız gerekebilir.

Bir profesyonelden yardım almak, özellikle tetikleyicilerinizi tespit etmenize ve bir tedavi planı uygulamanıza yardımcı olur.

Bu nedenle yeme bozukluğuyla savaşırken kendiniz için duygusal bir destek ortamı oluşturmak, tekrar buzdolabına gitmemeniz için oldukça önemlidir.

5- Her Öğünde Protein Alın

Farklı yiyeceklerin iştahınız üzerinde farklı etkileri vardır. Gerçekten acıktığınızda her öğünde protein içeren besinler yerseniz, bu besinler hem açlığınızı bastırmanıza hem de tokluk sürenizin uzamasına yardımcı olurlar.

Her öğünde protein içeren besinler yemek, gün boyunca modunuzun daha yüksek olmasına ve geceleri karnınızın daha az acıkmasına büyük katkı sağlar.

Yapılan bilimsel çalışmalarda sık sık protein içeren gıdalar tüketmenin yeme isteğini `’a kadar azaltabildiğini ve gece açlığını bastırdığını ortaya koymaktadır.

Gece atıştırmasını durdurmak için bu yüzden yüksek proteinli besinlere yönelmeniz uzun dönemde size yardımcı olacaktır.

yorum Yap