Kilo vermenin ve incelmenin incelikleri nelerdir?
Kilo Vermeyi Kolaylaştıran Tüyolar
Yağ yakma diyetlerinin başarı şansı, genellikle düzgün beslenme ve yeterli egzersizler ile birlikte olduğunda artmaktadır. Unutmayınız ki her zayıflama adayı kişinin değişik bir beden ve fizyolojik özellikleri bulunmaktadır. Bazen bir başkasında işe yarayan diyet reçeteleri ve zayıflama formülleri, size gelince etkisiz kalabilmektedir. Bu yazıda sizlere yağ yakma sürecine başlarken aklınızda bulunması gereken bazı zayıflama inceliklerinden bahsedeceğim.
Aşırı Kilolardan Hızlıca Kurtulmak İçin Ne Yapılabilir?
Yağ yakma ve aşırı kiloları hızlı eritmenin en önemli taktiği, mevcut uygulamakta olduğunuz yeme alışkanlığı içerisinde bazı önemli değişiklikler yapmanızdır. Misal olarak yediğiniz yiyeceklerin kalorisini azaltma, sodyum tüketiminizi düşürme ve yediğiniz yağları terk etmek gibi…
Yine karbonatlı içeceklerin (kola gazoz gibi gazlı içeceklerin) sizlere her içişte 150-200 kalori aldırdığını da hesaplamalısınız. Bunun yerine su içseniz günlük tasarrufunuz 150-200 kalori olacaktır. Siz bırakın suyu, meyve suyu bile tüketseniz kola ve gazozdan daha iyidir. Bu durumda bile 100 kalori tasarrufunuz olur.
İnatçı Yağ Dokusu Nasıl Eritilir?
Vücutta biriken aşırı sodyum, yağ ile kimyasal reaksiyona girmekte ve vücudumuzdaki suyu toplamaktadır. Bu durum daha çok beyler için göbek ve karın yağlarında ortaya çıkmaktadır. Kalça, baldır ve basen yağları da bayanlarda bu sodyum tüketiminden etkilenmekte ve inatçı kilolar haline dönüşmektedir.
Aslında kala basen göbek ve karın bölgesindeki verilemeyen inatçı yağ dokusu ve kiloların 3 önemli nedeni vardır. Bunlar;
- Gece geç vakitlerde atıştırma ve yeme alışkanlığı,
- Almanız gereken günlük kalori ihtiyacının üstüne çıkmak,
- Egzersiz, hareket, spor aktivitesi eksikliği.
Yukarıda sayılan şeyleri yaparsanız vücut metabolizmanız yavaşlayacak ve kilo almaya yağ depolamaya başlayacaksınız. Özellikle hareketsizlik ve inaktivite sonucu vücudunuz yağ kitleleri oluşturacaktır. Bu da kalça göbek, basen, karın, baldır bölgesinde istenmeyen yağ dokularından başka bir şey değildir. Bu nedenle vücut metabolizmanızı yağ depolama yerine yağ yakma seviyelerine getirmek için çalışmalı ve gayret göstermeliyiz.
Burada aklımıza bir soru takılacaktır “metabolizmayı hızlandırmak için en iyi yol nedir?”
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin En İyi Yol Nedir?
Metabolizmayı hızlandırmanın en garantili yolu, kardiyo vasküler egzersizler adı verilen, pek yorucu olmayan, efor gerektirmeyen ancak yapıldığında vücudun enerji harcama düzeyini artıran egzersizler uygulamaktır.Bunlardan en yaygınları herkesin bildiği, yürüyüş, koşu, jogging, tenis, voleybol oynamak, masatenisi, hentbol, yüzme, dağcılık, bisiklet sürmek, gibi basit ama etkili spor ve egzersizlerdir.
Kardiyo egzersizlerini aç karınla yapmak, yağ yakmak için en önemli inceliklerden ve formüllerden birisidir. Zira aç karnına vücudumuzun kan şekeri ve karbonhidrat düzeyi bir hayli azaldığı için, egzersiz ve spor için gereken enerji doğrudan vücuttaki depolanmış olan yağ kitlelerinden temin edilecektir. Zaten karın ve basen inceltici hareketlerin temelinde de aç karnına bu bölgeleri çalıştırıcı beden ve spor hareketlerinin yapılması yatmaktadır.
Geceleri biz uyurken vücudun metabolizma hızı azaldığı için enerji harcaması en az seviyeye inmektedir. Uyurken de aç karınla uyumak, vücudun yağ depolamasını önlemek için önemli bir tedbirdir.
Metabolizma hızını artırmanın ve zayıflamanın en iyi ikinci yolu ise günlük yemek öğünlerimizi sıklaştırmamız ve sayısını artırmamızdır. Günlük 2-3 öğün yemek yerine bunu 4-5 öğüne çıkarırsak açlık hissimizi bastıracağız ve böylece daha az kalori alarak gerek kitlesel gerekse bölgesel zayıflamanın yolunu açacağız.