Bol bol çay içiyoruz ama iyi mi ediyoruz?
Ülkemizde asırlardır devam eden bir tüketim kültürü… Kimimizin sudan bile fazla tükettiği, edebiyatımızın, kültürümüzün ve hayatımızın bir parçası olan hatta kimi zaman derdimize derman olan çay! Pekiyi sabah akşam bize dost olan bu bitkiyi ne kadar tanıyoruz ? Çayın gerçekten zararı var mı, yok mu ne kadar biliyoruz?
Tıbbi / sağlık çalışmaları ve araştırmalar, çayın sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek bazı yan etkilerinin ve zararlarının olduğunu gösteriyor.
İşte Uzmanlara Göre Çayın Zararları;
Aşırı çay tüketimi bilindiğinin aksine vücutta komplikasyonlara sebep olur. Bunlara örnek olarak çarpıntı, demir eksikliği, uykusuzluk, mide bulantısı, baş ağrısı ve bunun gibi birçok yan etkiye neden olabilir.
Stres Yükler
Vücuda alınan fazla çay miktarı sinir sistemini etkiler. Yüksek oranda çay tüketimi sonucundan çay içen kişinin sinir sistemi kafein tarafından fazla uyarı aldığından hassaslaşır ve giderek daha da sinirli bir hal almasına sebep olur.
İshale Neden Olur
Ortalamanın üzerinde çay tüketimi kişinin sindirim sistemini uyarıma başlar ve bu da içen kişinin ishal olmasına sebep olur.
Uykusuzluk Yapar
İçinde kahve çekirdeği kadar yoğun kafein bulunan çayın fazla tüketimi yüzünden, vücutta kafein birikiminden dolayı beyin hücreleri ve sinir sistemi sürekli uyarılır. Bu uzun uyarılarla beraber beyin hücreleri uyku durumunu aktive edemez ve kişinin zamanla uykusuzluk durumuna alışmasına ve kurtulması çok zor olan “insomnia” hastalığına yakalanmasına sebep olur.
Yalancı İdrar Sorunlarına Neden Olur
Yoğun bir şekilde çay tüketimi sonrası idrar sorunları baş göstermeye başlar. Çayın içinde ki kafein mesaneye baskı yaparak kişinin idrara çıkma hissiyatını arttırır. İdrar kesesi de her zaman dolu olmadığından kişi idrarı varmış gibi hisseder bu da zamanla dayanılmaz bir hal alır.
İnsülin Direncini Değiştirir
Çayın sürekli tüketilmesi halinde zamanla insülin direnci değişir ve bu direnç organların sağlıklı çalışmadığının habercisidir. Karaciğer hastalığı veya şeker hastalığınız varsa çay tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez
Mide Rahatsızlığını Tetikler
Belli bir dozajı aşmaya başladığınızda çayın içindeki kafein midedeki bazı asit ve türevi maddelerin üretilmesine ve bu maddelerin sizi zamanla ülser, gastrit gibi rahatsızlara zemin hazırlayacağının uzmanlar altını çizmektedir.
Yemek Borusu Kanserine Yol Açar
Yoğun şekilde çay tüketiminde bir diğer komplikasyon ise çayın sıcak olarak tüketilmesidir. Sıcak olarak tüketilen çay yemek borusundan geçerken zaman içerisinde yemek borusunu deforme eder ve bu deformasyon sonucunda “yemek borusu kanserine” yakalanma riskiniz çayı sıcak olarak tüketmeyenlere göre daha çok artar.
Üşüme ve Baş Ağrısına Sebep Olur
Çay tiryakileri yoğun bir şekilde çay tükettikleri için su ihtiyacını hissetmezler. Susuz kalan vücut hücrelerin yedek deposunda ki suları çekerek kullanıp dışarı atar bu da baş ağrısına ve Katalizör görevi gören suyun yoksunluğu sonucunda oluşan vücut ısısı dengesizliklerine yol açar.
Premenstrual Sendrom Yaşatır
Uzun süre çay tüketimi sonucunda kadınlarda regl öncesi yaşanan gerginlik sendromu baş gösterir. Premenstrual sendromu genel hali ile kadınların ruhsal dengesini bozar ve bu da aşırı yorgunluk gerginlik ve hassasiyet yaşamalarına sebep olur.