Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

Kahve kilo verme için yeni bir sır mı?

Kilo verme, farklı diyet planları izlenerek sağlanabilir ve bu süreci hızlandıran bazı etkenlerin olduğu tespit edilmiştir. Uzmanlar şimdi kahvenin gerçekten kilo vermede yardımcı olabileceğini açıkladı. Peki kafein kilo kaybına nasıl yardımcı olur?

Kilo vermek söz konusu olduğunda, diyet uygulayıcıları uzun bir diyet planı listesinden seçim yapabilir. Bazıları keto diyeti gibi yapılandırılmış bir planı izlemeyi seçebilir, bazıları da kafein ve alkol gibi, diyetlerinden sağlıksız görünen maddeleri kesebilir. Bilimsel raporlarda yakın zamanda yayınlanan yeni bir çalışma, bir fincan kahve içmenin, vücudunuzdaki kalorileri yakarak, vücudunuzu sıcak tutmanızı sağlayan yağ olan “kahverengi yağ” ı yakarak kilo vermenize yardımcı olabileceğini buldu. Nottingham Üniversitesi araştırması, kahvenin kahverengi yağ üzerindeki etkilerini ölçtü ve kilo kaybı ile bir bağlantı buldu.

‘Kahverengi Yağlar İncelendi’

Bilim adamları, katılımcıların bir fincan kahve içmeden önce ve sonra – genellikle kahverengi yağların bulunduğu bölgelerde- cildin boyunu ölçtüler. Araştırmacılardan biri olan Profesör Michael Symonds şunları söyledi: “Önceki çalışmamızda, kahverengi yağın çoğunlukla boyun bölgesinde olduğunu biliyorduk, bu yüzden kahverengi yağın alınıp alınmadığını görmek için bir şeyler içtikten hemen sonra birini inceledik”

Kafeinli içecek kahverengiyi daha sıcak yapar, sıcak içeceğin onu yakmaya çalıştığını düşündürür.

Bu yüzden Profesör Symonds, sonuçların olumlu olduğuna inanıyor ve araştırmanın obezite salgını ile başa çıkmada yardımcı olacağını ümit ediyor.

“Kahverengi yağ, vücudunuzdaki diğer yağlardan farklı bir şekilde çalışır ve genellikle soğuğa tepki olarak, şeker ve yağ yakarak ısı üretir.” (SYmonds)

‘Kan Şekerini Dengeliyor’

“Etkinliğini arttırmak, kan şekeri kontrolünü artırmanın yanı sıra, kan lipit (yağ) seviyelerini de artırıyor ve yanmış olan kalorileri kilo vermeye yardımcı oluyor.”

Bilim adamları kahve ile yağ yakma arasında bir bağlantı bulsalar da, henüz sıcak içeceğin hangi bileşeninin kilo vermeye yardımcı olabileceğini bulamadılar.

‘Kafein ve Kilo Kaybı İlişkisi Başka Çalışmaların da Konusu Oldu’

Kilo kaybını kafein tüketimine bağlayan tek çalışma bu değil. Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde yayınlanan bir başka çalışmada araştırmacılar, kafeinin yağsız insanlarda yağ yakma oranını yüzde 29’a kadar arttırdığını, artışın obez bireylerde ise sadece yüzde 10’unu bulduğunu tespit etmiştir.

Healthline.com ‘a göre, kafein metabolizma hızını arttırdığından kilo kaybına yardımcı olabilir.

Sitede şöyle yazıyor: “Metabolik hızınız ne kadar yüksekse, kilo vermek sizin için o kadar kolay ve kilo almadan da o kadar fazla yiyebilirsiniz.

“Çalışmalar, kafeinin RMR’yi yüzde 3-11 oranında artırabildiğini ve daha büyük dozların daha büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor.”

Bununla birlikte, diyetisyenlerin çok fazla kafeinin yan etkilerini bilmeleri önemlidir; bunlar arasında kaygı, uykusuzluk ve sindirim sorunlarının bir kısmını belirtebilirsiniz.

Çok Fazla Kafein Alımının Zararları

  • Çok fazla kafein alımı ise vücutta bazı problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bunların başında kalpte çarpıntı gelmektedir. Stres, kaygı ve anksiyete de kafein alımının çok fazla olmasının sonuçları arasındadır.
  • Kaslarda çekilme ve kramp oluşumu da kafeinin zararları arasındadır.
  • İdrar renginde koyulaşma ile birlikte idrar miktarında artış da kafein artışından kaynaklanmaktadır.
  • Reflü ve midede ekşime hissi, fazla kafeinden kaynaklanan sorunlardandır.
  •  Vücutta adrenalin artışına neden olan kafein alımı, istenmeyen seğirme ve titremelere neden olabilmektedir.

​Günde bir fincan kahve tüketimi, kilo verme noktasında oldukça etkilidir. Çünkü kafein, vücuttaki kahverengi yağların yakımına katkı sağlar. Bu da hızlı ve sağlıklı kilo vermeyi sağlar.

yorum Yap