Diyet bozduran 10 sebep ve bunlardan sakınma yolları!

Hepimizin en son isteyeceği şey diyet bozmaktır. Diyet konusundaki bazı hatalar diyetinizde sizi başladığınız noktaya götürebilir ve zorlukla verdiğiniz kiloları geri almanıza neden olabilir. Bu diyet hatalarını yapmamaya gayret gösterin.

1- Ev dışında fazla yemek

Restoranlar genelde cömert davranır ve normalde yeterli olacak yiyecekten çok daha fazlasını önünüze koyar. Burada yapacağınız en iyi şey yemeğinizi paket yaptırmanız ve eve gittiğinizde yarısını kenara koyarak kalan yarısını yemenizdir.

2- Hızlı yemek

Eğer çok hızlı yersen, beyin doyduğunu anlamayacaktır, çünkü bunun için zamana ihtiyacı var. Yemeğini yavaş yemelisin ve beyin doygunluk mesajını alana dek bunu sürdürmelisin, böylece gereğinden fazla yemeyi önleyebilirsin ve diyet bozmazsın.

3- Etiketleri okumamak

Yemek siparişi vermeden önce yemek servisinde ne kadar yemek olduğunu bilmelisin. Eğer serviste ne kadar yemek olduğunu bilmezsen önüne düşündüğünden fazla yemek gelebilir gereğinden fazla yiyebilirsin.

4- Favori yiyecekleri reddetmek

Çikolata veya tatlı olsun, favori yiyeceğinizi kendinize tamamen yasaklamanız sinir ve gerginliğinizi arttıracaktır. Bunun yerine, kalori takip becerilerinizi geliştirerek favori yiyeceklerinizden az ve kontrollü yiyebilirsiniz.

5- Yanlışlar nedeniyle suçluluk duygusu yaşamak

Arkadaşlarınla dışarıdaysan ve tatlı yemeyi düşünüyorsanız, bu noktada kendini zorlama. Böyle durumlarda suçluluk duygusu ağır basar ve kişiyi diyet programı uygulamasında geri götürmeye başlar. Bunu olmasına izin verme. Eğer diyetini bir kereliğine bozmuş olabilirsin ama bu onca yaptığın ve yapacağın doğru diyet uygulamaların yanında sadece bir hatadır, bunu takma ve diyet bozma.

6- Kilo ölçümlerine çok takılmak

Tüm başarı duygusunu tartıdaki sayılara odaklamak bir diyet felaketidir. Başarı duygusu ayrıca, diyeti sadakatle uygulamak, günlük egzersizi yapmak veya günlük içilmesi gereken suyu tamamlamak gibi faktörlere de bağlanmalıdır.

7- Yeterli egzersiz yapmamak

Diyet hedefi kalorilerini sürekli tartılarak takip etmek yerine hareket etsen, bu kilo vermene ve de diyet bozmamana daha fazla yardımcı olurdu. Pek çok insana göre egzersiz yapmamaların nedeni zaman bulamamalarıdır. Aslında bu zaman bulamamaktan değil zaman ayırmamaktan kaynaklanmaktadır. Pek çok sağlık örgütüne göre her gün günde 30 dakika hareket etmeliyiz ve egzersiz yapmalıyız.

8- Duygusal beslenme

Üzüntü, sıkıntı ve stres durumunda yemek, diyet bozduran unsurlar arasındadır. Pek çok kişi yemek yemeyi daha iyi hissetme ile ilişkilendirir. Böyle duygusal çöküntü durumlarında yeme isteğin geldiğinde durumun farkında ol ve bu istek geçene kadar kendini 10-15 dakika meşgul edecek başka bir aktivite bul.

9- Diyetini bir yaşam tarzına dönüştürmemek

Eğer diyetteyseniz bir diyet direnci oluşur. Pek çok kişi diyetini en fazla üç ay sürdürebilir çünkü artık yeteli olduğunu düşünürler veya diyete daha fazla dayanamazlar. Diyeti diyet olarak görmek yerine bunu bir yaşam tarzı haline getirmek bu durumun önüne geçmenizi sağlayacak en önemli adım olacaktır.

10- Bir hatanın seni hatalar sarmalına sokmasına izin vermek

Pek çok insan diyet bozacak bir yemek yediğinde suçluluk duygusuna kapılarak ve motivasyonunu düşürerek tüm diyetini mahvedecek bir döngüye girer. Eğer diyetini bir kereliğine bozarsan, bunu kabul et, kendini de affet ve diyetine devam et.

Artık diyetini berbat edebilecek 10 sebebi biliyorsunuz, artık bunlardan sakınmalısınız. Daha da önemlisi, bu hatalardan birisini yaparsanız yalnız olmadığınızı da biliyorsunuz. Diyet bozan unsurlar artık sizi yavaşlatamaz.

Comments (0)
Add Comment