Protein Ağırlıklı Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dukan diyeti Fransız asıllı besin uzmanı ve diyetisyen Pierre Dukan tarafından geliştirilmiş protein ağırlıklı beslenmeye dayalı bir diyet türüdür. Dukan metodu olarak da anılan Dukan diyeti avcılıkla beslenen ilkel insanların beslenme alışkanlıklarını temel alan sağlıklı bir yeme planı öne sürer. Bu diyet, 72 tanesi hayvansal ve 28 tanesi bitkisel kanyaklı 100 çeşit besin içerir ve bu 100 besin dışında başka besinle beslenmemek koşuluyla istendiği kadar yenmesi prensibine dayanır.

Atak Aşaması

Bu aşmada amaç çok hızlı kilo kaybetmektir. Hedef 2-10 gün aralığında iki üç kilo vermektir. Bu durum metabolizmaya diyet için tetikleyici bir başlangıç yaptırmasını sağlar. Diyeti uygulayanlar istedikleri kadar protein yiyebilirler ve kalori saymalarına gerek yoktur. Proteinin yağının düşük olması önemlidir. Protein her türlü biftek, balık, tavuk, yumurta ve süzme peynir olabilir. Ancak diyet süresince şeker eklenmiş etlerden uzak durulması önemlidir.

Atak aşamasında birey bu aşma boyunca tek karbonhidrat kaynağı olan en az bir buçuk yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmelidir. Pierre Dukan yulaf kepeğinin lif zengini olduğunu söyler ve düşük karbonhidratlı olması sebebiyle az kalori verirken midede yirmi kat kadar daha fazla hacme erişebilmesiyle tokluk hissini arttırır. Ayrıca, her gün en az bir buçuk litre su tüketilmelidir.

Seyir Aşaması

Bu aşamada diyete 28 belirli sebze eklenir. Meyve yasaktır. Amaç Dukan diyetini uygulayan kişiyi yavaş yavaş istediği kiloya getirmektir. Kişiden kişiye değişebilir ancak bu aşamada beklenti haftalık olarak 1 kilo verilmesidir. Eğer bir kişi 15 kilo kaybetmek istiyorsa, bu aşama 15 hafta sürecek demektir. Burada program bazı tölere edilebilir besinlere izin vermektedir ancak kilo alınırsa bu besinler de yasaklanır.

Karbonhidrat içermeyen sebzeler sınırsız miktarda tüketilebilir. Havuç, ıspanak, bamya ve kıvırcık bu sebzelere bazı örneklerdir. Kişi olsa sınırsız miktarda düşük yağlı protein tüketebilir. Kişi bu aşama boyunca protein ve sebze yeme karışımını dilediği gibi belirleyebilir.

Pekiştirme Aşaması

Bu aşamada amaç kişinin verdiği kiloları tekrar geri almasını engellemektir. Pekiştirme aşamasında dukan diyetini uygulayan kişiler sınırsız protein ve sebzeye ek olarak günlük bir adet düşük şekerli meyve, bir porsiyon peynir ve 2 dilim tam buğdaylı ekmek yiyebilir. Ayrıca, kişi her hafta bir iki kez karbonhidratlı besin tüketebilir ve de yine haftada bir iki defa ödül besini tüketebilir. Ödül öğününde, kişi istediğini yiyebilir.

Pekiştirme aşamasında kişi seçilmiş aynı gün olmak koşuluyla her hafta bir gün sadece protein yer.

Dengeleme ve Sabitleme Aşaması

Bu aşama Dukan diyetinin uzun süreli kısmıdır. Bu aşamada kişiler aşağıdaki kurallara uydukları sürece istediklerini yiyebilirler:

1- Her hafta bir gün sadece protein beslenme diyeti uygulanmalıdır

2- Her gün en az üç yemek kaşığı yulaf kepeği yenmelidir

3- Her gün yirmi dakika yürüyüş yapılmalıdır

4- Asla asansör veya yürüyen merdivenler kullanılmamalıdır

Uzun vadeli başarılı sonuç için Dukan diyetinin bu Dengeleme ve Sabitleme aşaması hayat boyu uygulanmalıdır, yani yaşam tarzının bir parçası olmalıdır. Kişiler yapay tatlandırıcı, şekersiz sakız, baharat kullanmada serbesttirler ve mineraller de içeren multi vitaminler almaları tavsiye edilir.

Jennifer Lopez, Gisele Bundchen ve Kate Middletson gibi pek çok ünlü Dukan diyetini başarıyla uyguladıklarını belirtmişlerdir.

Dukan Diyeti
Comments (0)
Add Comment