Diyet motivasyonu – Diyet programına sadık kalmanın 10 yolu

Bir diyet uygularken hangimiz bir aşamada diyete son vermeyi düşünmemiştir ki? Bazen diyetin başarılı olduğunu görmeye başlasak bile devam etmek çok zor görünür. Eğer diyetinizde böyle bir noktadaysanız, diyet motivasyonunuzu korumanız ve diyetinizi bozmamanız için işte bazı öneriler.

1- Yediklerinizin Kaydını Tutun

Her gün on beş dakikanızı ayırarak o gün ne yiyeceğinizi ve ne yediğinizi yazmanız günlük diyet ve kalori hedeflerinize ulaşma konusunda sizi motive eder.

2- İlerlemenizi Ölçümleyin ve Takip Edin

Kaç kilo olduğunuzu ve ilerlemenizi sık sık tartılarak ve mezura ile ölçerek kayıt altında tutun. Pek çok kişi haftalık olarak kilosunu ölçümler ancak gelişmenizi daha sık takip etmeniz diyet motivasyonunuzu arttırır.

3- Küçük ve Büyük Hedefler Koyun

Hedefiniz uzun vadede 10-20-30 veya daha fazla kilo vermek olabilir ancak diyet motivasyonunu yüksek tutmak için daha küçük hedeflere ihtiyacımız vardır. Kendinize ne yiyeceğiniz, hangi egzersizleri yapacağınız ve sonuçta kaç kilo olmayı beklediğinizle ilgili haftalık hedefler koyun ve bunları başardıkça haftalık hedeflerinizi arttırın. Ayrıca kilo verirken kendinizdeki diğer pozitif değişimlerin farkında olun, bu da diyetinize bağlılığınızı arttıracaktır:

  • Üzerinize daha iyi oturmaya başlayan giysileriniz.
  • Daha verimli uyku
  • Kendinizi daha yüksek enerjili hissetmeniz

4- Öğünlerinizi Evde Yiyin

Fakında olmalısın ki kilo verme konusunda diyetini uygularken yemeklerini evde hazırlamalısın. Bunu arkadaşça bir tavsiye olarak görebilirsin. 2000 kişiden fazla katılımla gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, haftada iki kereden fazla fastfood veya dışarıda yemek yemek, erkeklerde %31 kadınlarda ise %25 daha fazla obeziteye yakalanma riski oluşturmaktadır.

5- Televizyonu Kapatın

Televizyon izlemenin, özelliklede izlerken atıştırmalık yiyorsanız, kilolu olmakla ilişkili olduğu belirlenmiştir. 1555 yetişkin kadının katıldığı bir araştırmaya göre günde iki saatten fazla televizyon izlemek ve bu sırada atıştırmak, obezite riskini iki katına çıkarmaktadır.

6- İştahınızı Kabullenin

İştahınızı reddederseniz, büyük ihtimalle kendinizi bir süre sonra atıştırırken bulacaksınız. Favori yiyecekleriniz yerine kalorisi planlanmış porsiyonlar ile beslenin.

7- Uykunuzu Alın

Uykusuzluk diyet programlarının en büyük düşmanıdır. Uykusuzluk açlık hissini arttırır ve diyet motivasyonunu düşürür.

8- Diyet arkadaşı bulun veya bir diyet grubuna dahil olun

Bir zayıflama kursuna yazılın ya da çevrenizdeki yürüyüş kulüplerine üye olun veya bir diyet arkadaşı bulun. Bu yalnızca duygusal anlamda sizi destekleyerek diyet motivasyonunuzu arttırmakla kalmaz, ayrıca zayıflama ve diyet konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımı yaparak bilgilerinizi de arttırmanızı sağlar, diyet ve egzersiz programınızı geliştirmenize yardımcı olur.

9- Hareket Edin

Fiziksel olarak aktif olmak duygu durumunuzu düzeltir ve diyetin yasaklarıyla baş etmek için gerekli motivasyonu verir. Dans kursuna gitmek veya arkadaşlarla sportif maçlar düzenlemek hem hareket etmenizi hem de bunu yaparken eğlenmenizi sağlayacaktır.

10- Kendinizi Ödüllendirin

Zayıflama ve diyet programını başarıyla uygulama yolunda diyet motivasyonunuzu arttırmanız için kendinizi ödüllendirmeniz programa bağlılığınızı arttırır. Bu ödülün yiyecek dışında bir şey olması diyet programınızın başarısı için daha iyi olacaktır.

Peki, senin diyet motivasyonunu arttıran unsurlar neler? Akşam katılacağın bir dans mı, hedefe ulaşman durumunda belirlediğin ödül mü veya kaydını tutarak ilerlemeni görmen mi. Yukarıdaki fikirleri test ederek seni gerçekten diyetine bağlayacak aksiyonları tespit etmelisin, böylece diyet motivasyonunu her daim yüksek tutabilirsin.

Comments (0)
Add Comment