Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

Diyette başarısızlığa neden olan ve diyet bozduran 10 neden!

Diyet yapmak kimine göre çok zorlu bir süreç olarak tanımlanırken kimine göre ise yaşamın rutinlerinden biri olarak belirtilmektedir. Toplumumuzdaki ortak kanı ise diyetin oldukça zor ve yaşam kalitesini en alt seviyeye indiren bir eylem olarak görüldüğüdür. Öncelikli olarak diyete başlarken bunun bir ceza olmadığını ve sonucunda sizi neler beklediğini bilerek başlamalısınız. Daha mutlu ve sağlıklı bir hayatın ilk adımı olacağını düşünerek başlarsanız sonuca daha kolay gidebileceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Ülkemizde ve dünyada son derece etkili bir iletişim ağı olan sosyal medya sayesinde insanlar yaşamlarına yön verebilmektedirler.

Ünlülerin diyet programlarını kullanarak diyet yapmak ve onların yaşam standartlarına göre uzun bir zaman geçirmek çok doğru bir davranış değildir. Öncelikli olarak bu diyetlerin kişilere özel ve onların yaşam şartlarına göre olduğunu göz önünde bulundurmanız önemli bir durumdur. Bu diyetleri uygulayan kişilerin çoğunda ise aynı sonuç olmadığı için psikolojik bir çöküntünün yanında kaybedilmiş bir zamandan başka yanınıza hiç bir şey kalmayacaktır.

Sağlıklı diyet adı ile birçok programın da kullanılmasının yanlış olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. İnternet üzerinde çok fazla bilgi kirliliği olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bunların yanında kişiler son derece istikrarlı şekilde diyetlerini yaparken bir takım olumsuzluklar sebebi ile diyetlerini bozmaktadır. Bugün sizlere diyet bozduran nedenlerden bahsedeceğiz. Böylelikle bu yazımızı okuyan tüm dostlarımız diyetlerini sağlıklı şekilde sürdürebilmek adına bir takım bilgiler edinmiş olacaklar. Sözü çok fazla uzatmadan diyet bozduran nedenlerden bahsedelim.

Diyet Bozduran Nedenler

Diyete başlamadan önce kendi kendinize düzenli ve sistematik olacağınıza söz vermeniz bu işin başlangıç adımında en önemli kısımdır. Çünkü uzun veya kısa olsun bir yola çıkacakken bu yolda sizi engellerin beklediğini ve bu engeller ile baş etme konusunda başarılı olmanız için çok önem arz etmektedir. Bu engellerin en önemlilerinden birisi sizin ortaya koyduğunuz bir durumdur.

1- Öğün Atlamak

Toplumumuzda nedendir bilinmez fakat genel bir kanı vardır. Bu kanı ise ne kadar az yersem o kadar fazla kilo veririm şeklindedir. Öncelikli olarak bu durumda kilo verebilirsiniz fakat sağlığınızdan da kayıplar yaşayabilirsiniz. Yapılan araştırmalar doğrultusunda öğün atlamayan kişiler öğün atlayanlara göre daha hızlı ve sağlıklı şekilde kilo verdiği ortaya çıkmıştır. Uzmanların uyarısı da kesinlikle bu yönde sözlerimizi doğrular şekildedir. Diyet yapan kişilerin olmazsa olmazı kahvaltıdır. Kahvaltı kesinlikle es geçilmemelidir. Günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltının kaliteli olması gün boyunca tokluk hissi yaşamanıza sebep olacaktır. Programlarınızı yaparken 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak planlamalısınız. Bu planlama doğrultusunda ara öğünleri mümkün olduğunca atlamamaya özen göstermelisiniz.

2- Şeker Kullanımına Dikkat Etmelisiniz

Diyet yapanlar çok iyi bilecekler ki bazı zamanlar tatlı krizlerine girerler ve diyet bozduran nedenlerin en büyük davranışında bulunabilirler. Burada asıl amaç şeker kullanmamak değil fazla şeker kullanmaktadır. Fazla şeker kilo almayı tetikleyen en önemli ve sağlıksız etken olarak görülmektedir. Hatta birçok uzman tatlı zehir olarak şekeri niteleyebilirler. Uzman tavsiyelerine göre diyet esnasında tatlı krizine giren kişilerin bu tatlı ihtiyaçlarını meyvelerden alması gerekmektedir. Tabi bunda da fazlaya kaçmak yine yanlış bir hareket olacaktır. Bunların dışında kalorisi düşük kurabiyeler hazırlanabilir ve sağlıklı şekilde tatlı krizinizi bastıracak önlemler alınabilmektedir.

3- Hareket Etmemek

Diyet bozduran nedenler arasında ne alaka denilebilir fakat hareketsiz bir diyetin hiç bir önemi olmayacaktır. Bazı kişilerin sosyal yaşamdan çekilmiş olmaları ve içine kapanık tavır sergilemeleri o kişileri hareketsiz bir yaşama sürükleyebilmektedir. Düzenli diyetin yanında hiçbir şey yapılamıyorsa bile en az günde 30 dakika yürüyüş yapmaları tavsiye edilmektedir. Bu durum vücut metabolizmasına destek olmakta ve kasların işleyişlerine yardım etmektedir.

4- Hızlı Yemek Yemeyin

Bu durum oldukça can sıkıcı ve bazı zamanlarda kişinin farkında bile olmadığı durumlardandır. Diyete başlarken böyle bir alışkanlığınız varsa derhal son vermeniz gerekmektedir. Sağlığa oldukça fazla zararı olan bu davranış birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Başta obezite ve reflü gibi hastalıklara zemin hazırlayan hızlı yemek yemek sindirim sistemini oldukça kötü etkilemektedir. Bu sebeple lokmalarınızı çiğnerken dakikalık dilimler ile diğer lokmaya geçiş yapmanız gerekmektedir. Bu durum daha çok aktif çalışan kişiler için geçerli olabilir. İş aralarında kısıtlı zaman sebebi ile hızlı lokmalar ile yemek yeme durumu çok fazla rastlanılan bir durumdur. Diyet bozduran nedenler arasında en önemli etmenlerin başında gelen bu durum çoğu zaman dikkate bile alınmamaktadır.

5- Porsiyon Boyutlarına Dikkat Edin

Büyük porsiyon kullanarak yemek yemek kendinizi kandırmaktan öteye geçmeyecektir. Diyet yapmanın temel kuralı az yemek ama sık yemek şeklinde tanımlanmaktadır. Bu porsiyonları gün içerisine yayarak yemeniz sizin açınızdan daha faydalı olacaktır. Bu durumda siz diyete devam edebilirsiniz fakat diyeti bozduğunuzun farkında bile olmazsınız.

6- Çevreye Ve Sosyal Medyaya Aldırış Etmeyin

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi diyete başlayan insanların çoğu ünlülerin yapmış olduğu diyetleri kendilerine çıkış kapısı olarak görebiliyorlar. Bu diyetleri uygulamanız sizin ve sağlığınız açısından oldukça sakıncalıdır. Bu diyetlerin detaylı araştırmalar sonucunda kişiye özel olarak hazırlandığını bilmeniz çok önemlidir. Yani orada uygulanan diyet programının sizin üzerinizde ve yaşam standartlarınıza göre olup olmadığını bilemezsiniz. Kişilerin yaşamları, gün içerisinde yaşanılan stresler ve sağlık koşullarına göre hazırlanan bu diyet programlarını kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

7- Kalori Hesabı Yapma

Son zamanlarda İnternet üzerinde en çok rastlanan konulardan biriside kalori hesabı yapmaktır. Diyet programında yer alan besinlerin kalorileri hesaplanarak onun yerine aynı kaloriye sahip başka bir besin tüketmek doğru değildir. Bazı kişiler bir öğünde yer alan besinlerinden ödün vererek aynı kaloride tatlı tüketerek bu durumu kapatmaya çalışır. Bu yöntem vücudun alışagelmiş tüm dengesini bozduğu için ister istemez verim alamıyorsunuz. Bu sebeple kalori hesabı yapma konularından uzak durmanız gerekmektedir.

8- Her Gün Tartılma

Her gün tartılmak ve değişim görmek isteyen kişiler çoğu zaman olumsuz sonuç alabiliyorlar. Özellikle diyetin ilk zamanlarında bu durumun çok fazla olması kişileri daha başlarken bir psikolojik çöküntüye sürükleyebiliyor. Bu sayede kişiler değişim göremeyince doğal olarak diyete başlamadan son veriyor. Diyet sırasında etkileri ilk zamanlarda çok fazla göremeyeceğiniz için tartılmanız doğru bir davranış değildir. Tartılma durumunu haftalara aylara bölerek yaparsanız değişimin daha fazla olduğunu görecek ve cesaretleneceksiniz.

9- Su Tüketimi Yerine Farklı Sıvılar Tüketme

Çoğu zaman ülkemizde haber kanallarının da gündemini oluşturan su tüketimi vücut için olmazsa olmazdır. Günde 2.5 litre su tüketmeniz çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında yaşanan sıvı kaybı daha fazla olacağı için 3 litre tüketmeniz sizin açınızdan çok yararlı olacaktır. Su tüketmenin yerine çay, kahve ve meyve suyu gibi sıvıların tüketilmesi doğru bir davranış değildir.

10- Hemen Pes Etme

Diyetin ilk günleri oldukça zor ve sizi etkileyici birçok unsurun görüldüğü zaman dilimidir. Özellikle televizyon reklamlarında yemeklerin olması çevrenizde yer alan insanların rahat rahat beslenmeleri gibi konularını görmezden gelmeniz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda bu yola hangi amaçla çıktığınızı düşünerek sonucun ne kadar güzel olabileceğini hatırlayın. Diyeti bozduracak hiç bir olumsuz duruma müsaade etmeyin.

Diyet yaparken bazı durumlara kendinizi şartlamanız sizi oldukça sıkıntılı bir diyet sürecine sürükleyebilmektedir. Dışarı çıkarsam yemek yerim, ikram edileni yemem diyeti bozabilir gibi bir takım olayları sorun olarak görmeyin. Burada dikkat etmeniz gereken şey ipin ucunu kaçırmamaktır. Bu süreci kendiniz için kabusa çevirmenin hayattan alacağınız zevki düşürmekten başka bir faydası olmayacaktır. Buraya dikkat ettiğiniz zaman sonucun ne kadar güzel olduğuna kendiniz de şahit olacaksınız.

yorum Yap