Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

Kişiselleştirilmiş diyetlere ihtiyaç duyulduğu kanıtlandı!

İkizler üzerine yapılan bir araştırmada, insanların kişiselleştirilmiş diyetlere ihtiyaç duyduğu kanıtlandı.

Yeni araştırmalar, sadece bir vücut tipine uygun diyetin herkese uygulanamayacağını ortaya çıkarıyor. Araştırmacılara göre farklı insanlar, hatta aynı ikizlere (neredeyse aynı DNA’ya sahip olan), aynı gıdalara çok farklı şekilde cevap verebilir, bulgusunu savunmaktadır. Aynı tip diyet programı kullanmak, onlarca yıl kilo kaybını ve sağlık tavsiyesini karmaşıklaştırarak ve potansiyel olarak tüketicilere cevaplardan daha fazla soru bırakmalarını sağlayabilir.

King, genetik epidemiyoloji profesörü eş araştırmacısı Tim Spector’ı inceleyen “Tıbbi ve halk sağlığı yönünden önerimiz, insanların standart plana uymaları halinde kilo vereceğini varsaymak ve daha az kronik hastalık geliştirmek” olduğunu söylüyor. Kolej Londra. “Gerçekten, bu düşüncenin şimdi tamamen kusurlu olduğu açığa çıkmıştır.”

Amerikan Beslenme Derneği’nden Araştırma

Çalışmanın sonuçları Pazartesi günü Amerikan Beslenme Derneği konferansında sunuldu ve henüz hakemli bir dergide yayınlanmadı. Araştırmacılar iki hafta boyunca 240 çift ikiz dahil olmak üzere yaklaşık 1.100 ABD ve İngiltere yetişkinlerini takip ettiler. Katılımcıların kan şekeri, insülin ve yağ seviyelerini kekler ve glikoz içecekler gibi önceden formüle edilmiş yemekler yedikten sonra izlemişlerdir; bağırsaklarında yaşayan mikropları test etmiş; ve uykularını ve egzersizlerini takip ettiler.

Bir kişinin kan şekerini yükselten veya yağ seviyelerini saatlerce yüksek tutan yiyecekler, yanlarında yemek yiyen insanlar için aynı şeyi yapmaz – ikiz olsalar bile. Bireyler, günün farklı saatlerinde yenildiğinde aynı öğünlere farklı tepkiler bile verdiler. Spector, bu sonuçların tek başına beslenme gerçeklerinin belirli bir yemeğin sağlığı ve ağırlığını nasıl etkileyeceğini öngöremediğini öne sürüyor.

‘Bol Miktarda Lif Yemek Öneriliyor’

Spector, “Bu, tüm beslenme tavsiyelerini attığınız anlamına gelmiyor” diyor. “Dünyadaki herkesin kabul edebileceği bazı kurallar ve tavsiyeler var” Bunların en önemlisi bol miktarda lif yemek ve kalorileri ve aşırı işlenmiş yiyecekleri azaltmak. Kahvaltıyı atlamak doğru mudur? Oruç etkili midir? Düşük karbonhidratlı veya az yağlı diyet kilo kaybı için daha mı iyidir? Spector, tek bir cevabı olmayabilir.

‘Kişiselleştirilmiş Veritabanı’

Bu olumsuz fenomen, Spector’ın kişiselleştirilmiş bir tüketici beslenme testi geliştiren bir şirket olan ZOE’yi kurmasının kısmen nedenidir. (ZOE ayrıca yeni çalışmayı da finanse etti.) Spector, bir dieterin kişiselleştirilmiş bir veritabanında yiyecek arayabileceği ve derhal sağlıklarını nasıl etkileyeceği konusunda fikir edinebileceği bir dünya düşünebileceğini söylüyor.

Ancak Virginia Tech’te doçent olan Deborah Good henüz orada olmadığımızı söylüyor. Laktoz intoleransı ve çölyak hastalığı gibi bazı diyetle ilgili koşullarla genetik bağlantılar kesin olarak kurulsa da, Good, bilimsel topluluğun bir bireyin geniş bir yelpazedeki reaksiyonlarına etki eden genlerin, ortamın ve biyobelirteçlerin karmaşık matrisini tam olarak anlamadığını gıdalar.

“Buna katkıda bulunan tüm farklı şeyler hakkında yeterince bilgimiz yok” diyor. “Yaşamımız boyunca bir süre, en azından genetik olarak, yaşamlarımızın başlangıcında [sağlık ihtiyaçlarımız hakkında] bir dizi bilgi verilebilir. Ancak henüz orada değiliz ve ne kadar süreceğini bilemiyorum. ” (Deborah Good)

Kişiselleştirilmiş Diyetlerin Faydaları Nelerdir?

Kişiselleştirilmiş diyetler, her bedenin kendine özgü özelliklerini temel alan diyet programlarıdır. Bu nedenle kişiselleştirilmiş diyet programları, kişilerin kendi ihtiyaçlarını temel alan; fiziksel eksik ve fazlalıklarına dikkat eden bir beslenme programı oluşturulmasını sağlar. Bu da çok daha sağlıklı bir bedene sahip olmayı sağlar.

Ayrıca kişiselleştirilmiş diyet programları, her kişinin yaşam tarzına, bütçesine ve sosyal etkinliklerine uygun olarak düzenlenebilir. Çok çalışan bir kimsenin iş yaşamına uygun beslenme programları hazırlanırken; daha rahat bir yaşamı olan bir kişi için daha uzun sürede yenebilecek, yavaş yeme temposuna uygun beslenme düzenleri oluşturulabilir.

yorum Yap