Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

İşkoçya’daki okullarda işlenmiş kırmızı et tüketimi sınırlandırılıyor!

İskoç çocuklara, çocukluk çağındaki obeziteyi azaltmak için daha az işlenmiş kırmızı et ve daha fazla meyve ve sebze sunulması planlanıyor.

Son dönemde yapılan düzenlemeler, çocukların haftada yiyebilecekleri miktar noktasında hamburger ve sosis ürünleri gibi ürünlerde katı sınırlamalar getiriliyor. İskoçya 2020 sonbaharında, İngiltere’de böyle bir sınırlandırma getiren ilk ülke olacak.Ayrıca, meyve suyu ve şekerleme tüketimi de ilkokul düzeyi okullarda kaldırılacak. Okul mutfaklarına gönderilen kurallar içerisinde öğle yemeklerinde en az iki tam porsiyon sebze yemeği ile bir tam porsiyon meyve suyu alınması yer alıyor.

Yapılan son açıklamada, şu an için İskoçya’daki okul çağı çocukların )’u fazla kiloludur. Bu düzenleme ise 2030 yılında bu sayının yarıya indirilmesini planlıyor.

Okul Yemekleri Nasıl Değişecek?

Kurallar, ilköğretim ve ortaöğretim arasında farklılıklara sahip:

  • Küçük çocuklara, okul haftasında bir öğün boyunca 175 gramdan fazla kırmızı veya kırmızı işlenmiş et teklif edilmeyecektir.
  • Bunlardan, pastırma, jambon veya biberli gibi en fazla 100 g kırmızı işlenmiş et olmamalıdır.
  • Ortaokullarda, öğrencilere 130gramdan fazla işlenebilen 230 gramdan fazla kırmızı et sunulmayacaktır.
  • NHS’nin porsiyon boyutlarındaki rehberliğine göre, çeyrek kiloluk bir burger yaklaşık 78g ağırlığında ve bir dilim jambon 23g ağırlığında.
  • En az iki porsiyon sebze ve meyvenin bir kısmı tüm okullarda öğle yemeğinin bir bölümünü oluşturmalıdır.
  • Meyve ve sebzelerin okulun başka yerlerinde de bulunmaları gerekmektedir, örneğin büfelerde.
  • Çocuklar su veya süt içmeye teşvik edildiğinden meyve suları ve şekerli ve gazlı içecekler menüden çıkar. Eklenmiş şeker ve aromalı ve sıcak çikolata gibi daha az yağlı sütlü içeceklere izin verilmeyecektir.

Yeni Düzenlemeye Tepkiler Ne Şekilde?

NHS’den Claire Hislop, düzenlemelerin İskoçya’daki sağlık eşitsizliklerini azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.

Bayan Hislop şunları ekledi: “Okullarda sağlanan yiyecek ve içecek değişikliklerini memnuniyetle karşılıyoruz, bu da çocukların sağlıklı ve dengeli bir diyet seçebilecekleri bir ortam yaratılmasına yardımcı olur. İskoçya’da sağlığın iyileştirildiğini biliyoruz, ancak herkes için değil. Okuldaki çocuklara ve gençlere destek olmak, bu eşitsizliklerin üstesinden gelmenin önemli bir yoludur. Sağlıklı beslenmeyi desteklemeye yardımcı olacak bir dizi başka eylemle birlikte, bu yeni rehberlik İskoçya’da sağlığın iyileştirilmesine ve sağlıkta eşitsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunacak.”

Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji’nden Steve Turner, hareketin çocuklara ve ebeveynlere “olumlu bir mesaj” gönderdiğini söyledi.

“Obezite, yalnızca İskoçya’da değil, İngiltere’nin tamamında topluluklar arasında dalgalanan bir konudur.” Dedi.

“Tip 2 diyabet ve solunum problemleri gibi ilişkili durumlardan muzdarip çocukların sayısının artmasına katkıda bulunuyor. Şimdi komşu hükümetlerimizin bu hareketi yansıtarak İskoçya’nın liderliğini takip ettiğini görmemiz gerekiyor, ancak daha da ileri gidebilirler. Ayrıca, saat 21: 00’den önce televizyonda ve çevrimiçi olarak tuz, şeker ve yağ içeren yiyeceklerin reklamını yasaklayarak okul kapıları dışındaki çocukları da korumalıdırlar.”

yorum Yap