Diyet ile meme kanseri riskini azaltmak artık mümkün!
Kahve, meyve, sebze ve tüm tahıllı diyetler meme kanserini yüzde 65 oranında azaltıyor.
Yeni araştırmalar, kahve, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetin tüketilmesinin meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Her ikisi de İspanya’da bulunan Navarra Üniversitesi ve Jaen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, bazı gıdaların menopoz sonrası meme kanseri riskine karşı koruyabileceğini, çünkü fenolik asit içerdiğini buldu.
Fenolik asitler, kepekli tahıllar, yaban mersini, turunçgiller, yulaf ve pirinç gibi çok çeşitli bitkisel temelli yiyeceklerde ve ayrıca şarapta bulunur.
Fanolik Asit ve Meme Kanseri Arasında Bağlantı Bulundu
Bu hafta Glasgow’daki Avrupa Obezite Kongresi’nde sunulan araştırmada araştırmacılar, 11.028 kadında fenolik asitlerle meme kanseri arasındaki bağlantıya şahit oldular. Her katılımcı, 12 yıl boyunca fenolik asit alımı için analiz edildi; bu süre zarfında araştırmacılar 101 meme kanseri vakası buldular.
Kadınların ne kadar fenolik asit tükettiklerini belirlemek için, anket yoluyla 136 farklı gıda maddesi ne sıklıkta yediklerini bildirmeleri istenmiştir. Bu daha sonra fenolik asit bakımından her bir yiyeceğin ne kadar zengin olduğuna dair bilgi içeren bir veri tabanı ile karşılaştırıldı.
Araştırmacılar, doğal olarak meydana gelen bir fenolik asit şekli olan hidroksisinamik asidi tüketenlerin, en az tüketenlere oranla yüzde 62 oranında daha az meme kanserine yakalanma riskine sahip olduğunu belirtti.
Ancak, farklı hidroksisinamik asit türlerinden, özellikle kahve, meyve ve sebzeler açısından zengin olup çok daha güçlü etkiye sahip olduğu belirlendi. Özellikle bu tür besinleri en yüksek miktarda tüketen kadınların meme kanseri riski yüzde 65 azaldı.
Araştırmacılar “Özellikle kahve, meyve ve sebzelerde bulunan klorojenik asitlerden daha yüksek bir hidroksisinamik asit alımı menopoz sonrası meme kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi” dedi.
İlginç Sonuç
Dünya Kanser Araştırma Fonu’nda araştırma yorum başkanlığı yapan Susannah Brown, çalışmayı “ilginç” olarak nitelendirerek, “meyve ve sebzelerde kansere karşı korunma için meyve ve sebze değeri yüksek bir diyet almanın önemini daha da doğruladığını” açıkladı.
“Ayrıca meyve ve sebzelerin kansere karşı neden koruyucu olduklarına dair bazı biyolojik nedenlerin altını çiziyor” dedi.
Her Gün Tüketilmesi Gereken Lifli Gıdalar
Meyve ve sebze ile zengin diyet listelerinin en önemli ögeleri olan lifli gıdalar, araştırmacılar tarafından da üzerinde durulan bir konu halini aldı. İşte, günlük tüketilmesi gereken lifli gıdalar!
Elma
Orta boyutlardaki bir elma içerisinde ortalama olarak 4 gram lif bulunmaktadır. Özellikle kabuğu ile tüketilmesi, lif alımını arttırmaktadır.
Armut
Orta boyutlardaki bir armut içerisinde ortamala 5.5 gram lif bulunur ve mutlaka kabuğu ile tüketilmelidir.
Ahududu
Yarım su bardağı kadar ahududu, toplamda 4 gram lif içermekte olup; bir su bardağı ahududu tüketimi günlük enerji ihtiyacının üçte birini karşılamaktadır.
Brokoli
Bir porsiyon brokoli içerisinde ortalama 5 gram kadar lif bulunmaktadır.
Havuç
Ortalama boy bir havuç içerisinde 3.5 – 4 gram lif bulunup; aynı zamanda A vitamini yönüyle oldukça zengin bir meyvedir.
Bulgur
Bir porsiyon bulgur içerisinde 3.5 gram lif bulunup; pirinç yerine tercih edilmesi önerilmektedir.
Taze Fasulye
Tam bir lif kaynağı olan taze fasulye yarım porsiyonunda 10 gram lif bulunmaktadır.