Türkiye'nin İlk ve Tek Diyet Haberleri Sitesi

Obez çocuklarda yüksek tansiyon riski iki kat daha fazla!

Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) dergisi olan Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmanın bulgusuna göre; bugün aşırı kilolu olan dört yaşındaki çocuklar, gelecekte altı yaşında olduklarında, yüksek kan basıncı riskini ikiye katlayarak; ileriki yaşlarda kalp krizi ve felç olma riskini artırmaktadır.

Yapılan çok sayıda araştırma ve inceleme, erken çocukluk döneminde alınan kiloların ileriki yaşlarda çok daha zor verildiğine; şişmanlığın ve obezitenin ise yüksek tansiyona neden olduğuna dikkat çekmektedir.

Obezite En Ciddi Halk Sağlığı Sorunlarından Biri

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, çocuklukta şişmanlık, 21. yüzyılın en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri. Sorun küreseldir ve yaygınlık endişe verici bir oranda artmıştır. 2016 yılında, beş yaşın altındaki 41 milyondan fazla çocuk fazla kilolu.

ELOIN araştırmasına dayanan bu çalışma, iki yıl sonra takip edilen dört yaşındaki 1,796 denekte aşırı kilo ile yüksek tansiyon arasındaki bağlantıyı inceledi. Her iki zaman noktasında kan basıncı, vücut kitle indeksi (kg / m2 olarak BMI) ve bel çevresi ölçüldü.

Sağlıklı bir kiloya sahip dört ile altı yaş arasında çocuklarla karşılaştırıldığında, VKİ’ye göre yeni veya sürekli aşırı kiloya sahip olanlar sırasıyla 2.49 ve 2.54 yüksek tansiyon riskine sahipti. Yeni veya kalıcı abdominal obezite olanlarda, yüksek tansiyon riski sırasıyla 2.81 ve 3.42’dir. Kilo kaybeden çocukların yüksek tansiyon riski yoktur. Bulgular cinsiyetten veya sosyoekonomik durumdan bağımsız olarak tüm çocuklara uygulanmıştır.

Aşırı Kilo, Yüksek Tansiyona Neden Oluyor

Galan, “Aşırı kilolu olmanın ve şişmanlığın, yüksek tansiyona neden olduğu ve kalp yetmezliği hastalığının olasılığını arttıran yetişkinliğe kadar takip edilmesine neden olan bir risk zinciri var” dedi. “Ancak sonuçlar, normal kiloya dönen çocukların da sağlıklı bir tansiyona sahip olduğunu gösteriyor.”

Egzersiz Şart

Galan, “Sağlıklı bir kiloyu korumanın ve fazla kilo kaybetmenin en iyi yolunun, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmektir. Ebeveynlerin merkezi rolüne ek olarak, okul müfredatının her hafta üç ila dört saatlik fiziksel aktivite içermesi gerekir. Öğretmenler, molalar sırasında etkinlikleri denetlemelidir, okullar derslerden sonra oyunlar ve sporlar sunabilir ve besleyici olarak dengeli yemekler ve atıştırmalıklar sunabilir.” dedi.

Erken Teşhis Önemli

Doktor Galan, doktorların erken yaşlarda BMI ve bel çevresini rutin olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi. “Bazı çocuk doktorları, fazla kilonun ve obezitenin zararlarının ergenlikte başladığını düşünüyor, ancak çalışmamız yanlış olduklarını gösteriyor” dedi. “Aşırı kiloyu mümkün olan en kısa sürede tespit etmemiz gerekiyor, bu yüzden kan basıncı üzerindeki zararlı etki tersine çevrilebilir.”

Aşırı kilolu çocuklar tansiyonlarını ölçmelidir. Ardışık üç yüksek okuma, yüksek tansiyon oluşturur. Küçük çocuklarda en yaygın neden aşırı kilodur, ancak doktorlar kalp defekti, böbrek hastalığı, genetik koşullar ve hormonal bozukluklar gibi diğer nedenleri ekarte edecektir. Sebep fazla kilolu ise, daha fazla aktivite ve diyet iyileştirmeleri önerilecektir. Yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olmazsa, kan basıncını düşürücü ilaç verilebilir.

Dr Galán, çocuklardaki aşırı kilonun hem BMI hem de bel çevresi kullanılarak en doğru şekilde değerlendirildiğini belirtti. Çalışmada, her iki ölçümü de tek başına kullanmak, vakaların yüzde 15 ila yüzde 20’sini kaçırmış olacaktı.

yorum Yap