İnsanların yüzde 86’sı ne kadar meyve ve sebze yemeleri gerektiğini bilmiyor!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık ve Gıda Takviyeleri Bilgi Servisi (HSIS) insanları, meyve ve sebze tüketimi konusunda uyarıyor! Yalnızca 3 kişiden 1 tanesi diyet programlarında önerilen vitamin ve mineralleri alıyor.
Bugünlerde yapılan bir araştırma sonucu insanları uyarıcı nitelik taşımakta: Yetişkinlerin çok büyük bir çoğunluğu bir günde kaç porsiyon meyve ve sebze yemeleri gerektiğinden emin değil!
Günde 5 Porsiyon Meyve ve Sebze Yeme Kampanyası
2003 yılında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (World Health Organisation – WHO) önerise dayanarak, günde beş porsiyon meyve ve sebze yemeye teşvik etmek amacıyla İngiltere’de beş günlük bir kampanya başlatıldı. Ancak örgütün yaptığı bu açık rehberliğe rağmen, yeni Sağlık ve Gıda Takviyeleri Bilgi Servisi (HSIS) raporunda (İngiltere’deki Diyet Eğilimleri – 20 Yaşında) belirtildiği gibi, birçok insan hala bu hedefe ulaşmıyor.
HSIS’in raporuna göre, insanların yüzde 86’sı öğünlerinde ne kadar meyve ve sebze yemeleri gerektiğini bilmiyor. Hatta, sadece 3 kişiden 1’i diyetlerinde önerilen vitamin ve mineralleri alıyor.
Araştırmacılar, incelemelerini hükümetin Ulusal Diyet ve Beslenme Anketi ve Defra Ailesi Yiyecekleri sonuçlarına göre; günde beş porsiyon meyve ve sebze yeme kampanyasının başlamasından 16 yıl sonra, 19-64 yaş arası yetişkinlerin yüzde 31’inin beş porsiyonu da tükettiğini keşfetmişlerdir. 65 yaş ve üstü yetişkinlerin dörtte birinden fazlası hedefe ulaşırken, 11 ila 18 yaş arasındakilerin yalnızca yüzde sekizi aynı şeyi yapıyor.
‘Endişe İçin Gerçek Bir Neden’
Bir halk sağlığı beslenme uzmanı olan ve araştırmanın yazarı olan Dr. Emma Derbyshire, bulguların “endişe için gerçek bir neden” olduğunu söyledi.
Dr Derbyshire, “Bütün bu besinlerin düşük alımı beyin fonksiyonlarına zarar verir ve kalp hastalığı, kemik hastalığı ve erken ölüm riskini artırır,” dedi. “Şu anda mesaj hala insanlar tarafından alınmıyor” diyerek de insanların konuyla yeterince ilgilenmediğini ifade etti.
‘Eski Kuşak Önemsemiyor’
Cardiff Üniversitesi’nden emekli nörobiyoloji profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Robert Pickard, araştırmalarının eski kuşak için özellikle önemsiz olduğunu ekledi.
Pickard, göz kaslarının seğirmesinin bir bireyin magnezyumda eksik olduğuna dair ilk işaret olabileceği konusunda uyardı.
Çalışmaya göre, son 20 yılda bir dizi vitamin ve mineral alımı gittikçe azalıyor; A vitamini alımı yüzde 21 oranında azalmış, D vitamini alımı yüzde 22 oranında azalmış, kalsiyum alımı yüzde 10 oranında azalmış ve potasyum alımı yüzde 4 oranında azalmıştır.
Muhabirler aynı zamanda yağlı balık tüketiminin son yirmi yılda “sürekli olarak optimal seviyelerin altında” kaldığını, lif alımlarının ise önerilen seviyelerin altında kaldığını buldu.
‘İnsanlar Halk Sağlığı Önerilerini Görmezden Geliyor.’
Diyetisyen ve HSIS danışmanı Dr Carrie Ruxton. “Beslenme ve sağlık konusundaki bilgi bolluğuna rağmen, İngiltere diyetleri son yirmi yılda çok az iyileşmiştir ve yönetim kurulunda vitamin ve mineral alımlarında endişe verici düşüşler vardır. Daha da kötüsü, halk sağlığı önerilerini görmezden geliyor gibi görünüyor, “dedi.
Biyokimyacı, tıbbi bir bitki uzmanı ve HSIS’in danışmanı olan Dr. Chris Etheridge şunları ekledi: “Sağlıklı ve dengeli bir beslenme temel olsa da, takviyelerin alışılmış alımları arttırmada önemli bir rolü var.
“Bu, her yaştan insanların önemli bir kısmı, bir dizi mikro besin için asgari beslenme hedeflerine ulaşamadığından, her zamankinden daha önemli görünüyor.”